Näin generoit tekoälyn avulla tekstiä, jota ihmisetkin tykkäävät lukea

Tekoälyn perustuvat tekstigeneraattorit ovat nousseet voimakkaasti osaksi sisältömarkkinointia. laadukkaan ja sitouttavan sisällön luominen tekoälyn avulla on kuitenkin osoittautunut haastavaksi – varsinkin suomeksi.

Tekoälytekstin ongelmat, kuten geneerisyys, faktavirheet ja epäjohdonmukainen sävy, karkoittavat helposti lukijat. Usein koetaan, että tekoälyn avulla generoitu sisältö on parhaimmillaankin keskinkertaista.

Tässä artikkelissa esittelemme prosessin, jonka avulla saat tekoälyn tuottamaan laadukasta ja kiinnostavaa sisältöä. Tämäkin teksti on luotu pitkälti tekoälyn avustamana hyödyntäen hiljattain pitämämme webinaarin transkriptiä.

Miksi suurin osa tekoälyn tuottamasta tekstistä on heikkolaatuista?

Ilman selkeää prosessia ja inhimillistä valvontaa tekoäly tuottaa usein geneeristä, jaarittelevaa ja epätarkkaa tekstiä. Yleisimpiä ongelmia ovat:

  • Geneerisyys: Tekoäly tuottaa tekstiä, joka on kieliopillisesti oikein, mutta ei herätä tunteita tai houkuttele lukemaan eteenpäin.
  • Faktavirheet: Tekoäly ei aina pysty erottamaan oikeaa tietoa väärästä, mikä voi johtaa virheisiin sisällössä.
  • Äänensävyn puute: Tekoälyn tuottama teksti ei vastaa brändin normaalia äänensävyä. Outo äänensävy vaikuttaa tekstin uskottavuuteen.
  • Jaarittelu: Tekoälyn tekstit ovat usein melko laveasti kirjoitettu. Suomenkielinen lukija arvostaa yleensä suoraan asiaan menevää tekstiä.

Viisi askelta laadukkaan tekoälytekstin luomiseen

Tällä prosessilla saat tekoälyn kirjoittamaan parempaa sisältöä. Prosessi perustuu samoihin vaiheisiin, joita ihminenkin käy läpi kirjoittaessa uutta tekstiä.

1. Tutkimusvaihe

Laadukkaan sisällön luominen alkaa tutkimuksesta. Tekoälyä hyödyntävä työkalu, kuten Perplexity.ai, voi kerätä puolestasi ajankohtaista tietoa esimerkiksi akateemisista artikkeleista tai sosiaalisen median kanavista.

Tärkeintä tässä vaiheessa on varmistaa, että pohjalla on oikeaa, lähteistettyä tietoa. Näin varmistetaan, että tekoälyllä generoitu teksti perustuu faktoihin eikä hallusinaatioon.

2. Ensimmäisen luonnoksen luominen

Kun lähdeaineisto on kerätty, voidaan siirtyä ensimmäisen luonnoksen kirjoittamiseen. Tässä vaiheessa tekoälylle annetaan kaikki aiemmin kerätty taustatieto (myös esimerkiksi transkriptit tekemistäsi haastatteluista, mikäli on sovittu, että niitä voidaan hyödyntää). Tekoäly hyödyntää taustatietoa tekstin perustana. Ensimmäinen luonnos ei välttämättä ole täydellinen, mutta sen avulla päästään alkuun, ja tärkeintä on, että teksti pohjautuu oikeaan tietoon.

3. Äänensävyn hienosäätö

Ensimmäisen luonnoksen jälkeen on tärkeää varmistaa, että teksti vastaa brädin äänensävyä ja tyyliä. Tämä onnistuu käyttämällä ”few-shot prompting” -tekniikkaa, jossa tekoälylle annetaan aiemmin tuotettuja sisältöesimerkkejä. Tekoäly voi tämän avulla mukauttaa tekstinsä sävyä paremmin vastaamaan brändin viestintätyyliä, jolloin sisällöstä tulee uniikimpaa ja uskottavampaa.

4. Faktojen tarkistus

Tekoäly saattaa lähdemateriaalista huolimatta muokata sisältöä oman päänsä mukaisesti, joten on hyvä tarkistaa faktat vielä uudelleen. Vertaa tekstiä alkuperäiseen materialiin, ja katso, että tiedot ja tilastot pysyvät oikeina. Näin vältytään mahdollisesti noloilta virheiltä, jotka tekoäly on saattanut tehdä.

5. Viimeistely ja julkaisukuntoon hiominen

Lopuksi on tärkeää lisätä tekstin ympärille visuaalisia elementtejä, kuten kuvia, videoita tai infograafeja, jotka parantavat lukukokemusta. Pelkkä teksti seinämä ilman kuvia tai visuaalisia tukielementtejä on raskasta luettavaa. Pienellä lisävaivalla saat tekstistä huomattavasti houkuttelevamman ja kiinnostavamman.

Automaatio ja tekoäly: prosessin tehostaminen

Prosessin vaiheita on mahdollista automatisoida – tekoälyn avulla. Jokaisen vaiheen tekeminen käsin nimittäin syö aikaa, joten tehokkaaseen työskentelyyn vaaditaan automaatiotyökaluja, kuten Make.com tai Zapier. Mikäli teet vain yhtä sisältöä, automaatiosta ei luultavasti ole kovinkaan paljoa hyötyä. Jos kuitenkin tavoitteenasi on tehdä sisältöjä jatkuvasti ja nopeasti – ilman että laatu kärsii–, kannattaa tutustua automaatiotyökaluihin.

Maken tai Zapierin avulla voit automatisoida sisältöprosessin eri vaiheet tutkimuksesta faktojen tarkistukseen ja äänensävyn mukauttamiseen.

Tekoäly sisällöntuotannossa nyt ja tulevaisuudessa

Tekoälyn käyttötavat ja sen tarjoamat mahdollisuudet kehittyvät jatkuvasti. Tekoälyyn kannattaa suhtautua apuvälineenä, joka täydentää inhimillistä osaamista, ei korvaa sitä. Laadukasta sisältöä voidaan tuottaa tehokkaammin, kun tekoäly otetaan mukaan selkeän prosessin tukena. Siltikin ihmiskirjoittajia tarvitaan – vähintäänkin ohjaamaan tekoälyn käyttöä.

Hyödyntämällä esittelemääni prosessia saat luotua hyödyllistä ja brändisi mukaista sisältöä. Tekoälyn avulla tuotettu sisältö voi olla paljon enemmän kuin geneerinen tekstipohja – se voi houkutella ja sitouttaa lukijoita tehokkaasti, kun käytetään harkittua ja systemaattista lähestymistapaa.

Jos haluat oppia lisää tekoälyn hyödyntämisestä sisällöntuotannossa, kannattaa katsoa tämä webinaari, jossa aihe käsitellään perusteellisesti.

Muuta kiinnostavaa