Monikanavainen hakukonenäkyvyys – olennainen keino pärjätä tekoälyn aikakaudella

Hakukäyttäytyminen muuttuu nopeasti – miten brändit voivat pysyä mukana?
Hakukonemarkkinointi (SEM) ei pyöri enää pelkästään Googlen ympärillä. Tekoälytyökalut, kuten ChatGPT, sekä sosiaalinen media haastavat perinteisen hakukoneiden dominanssin. Kuluttajat etsivät tietoa useista eri kanavista ja tekevät ostopäätöksiä monivaiheisesti – Google ei ole enää ainoa reitti ostoksille.
Tässä blogissa käymme läpi miten yritysten tulee sopeutua uuteen monikanavaiseen hakumaailmaan.
Miten hakukonenäkyvyyttä tulisi miettiä jatkossa?
Perinteisen hakukonemarkkinoinnin rinnalle on nostettava brändin rooli ja monikanavaisuus. Hakukonenäkyvyyttä ei voi enää tarkastella vain Googlen kannalta. Yritysten pitää olla läsnä niissä kanavissa, joissa kuluttajat etsivät tietoa ja tarjottava selkeä, kohderyhmiä puhutteleva brändi.
Mitä suuremmaksi yritys kasvaa, sitä enemmän kanavat siiloutuvat. Esimerkiksi yrityksen hakukoneoptimointia ja –mainontaa hoitavat tiimit saattavat toimia erillään, keskittyen vain omiin mittareihinsa.
Tämä voi johtaa siihen, että mainonnan tuoma hyöty jää hyödyntämättä orgaanisen näkyvyyden kasvattamisessa. Kokonaisuus näyttäytyy käyttäjille pirstaleisena. Riippumatta siitä oliko yrityksellä eri markkinoinnin kumppaneita tai paljon sisäisiä tiimejä, olisi tärkeää tuoda nämä henkilöt säännöllisesti yhteen ja miettiä brändin sekä tuotteiden/palveluiden näkyvyys ja yhtenäisyys eri kanavissa.
Tekoälyhakujen huomioiminen
Tiedonhaku siirtyy enenevissä määrin tekoälytyökaluihin. ChatGPT on kertonut hyödyntävänsä paljolti Bingin hakutuloksia, mikä tarkoittaa, että myös Bing-optimoinnin merkitys kasvaa. Varmasti moni brändi haluaa myös esiin tekoälyn tuottamassa sisällössä, koska se on tulevaisuudessa yhä olennaisempi tapa tavoittaa uusia asiakkaita. Näkyvyyttä tekoälypalveluissa voi parantaa esimerkiksi strukturoitujen tietojen optimoinnilla, auktoriteetin kasvattamisella ja relevanttien avainsanojen hallintaa myös Bingissä sekä somekanavissa.
Pelkkä tekoälyhakutuloksissa näkyminen ei riitä – on myös ymmärrettävä, miten tekoäly muuttaa hakutottumuksia ja optimoitava sisältöjä niin, ettei asiakkaan ostoprosessi keskeydy väärien hakutermien tai kanavien vuoksi. Asiakkaan ostopolun alku eli tiedonhaku ja geneerisemmät kysymykset alkavat yhä useammin tekoälyn kautta, mikä vaikuttaa siihen, että Googlessa alkaa näkyä vahvemmin harkintavaiheen haut ja pitkät ja monimutkaisemmat avainsanat yleistyvät, mikä vaatii myös tarkempia sisältöjä verkkosivustolle.
Sosiaalisen median algoritmien rooli hakukäyttäytymisessä
Sosiaalisen median rooli ei ole pelkästään sisältömarkkinointi, vaan se on myös hakutulosten ja käyttäjien ostopolkujen osa. Esimerkiksi Instagramin ja TikTokin algoritmit suosittelevat sisältöjä, jotka perustuvat käyttäjän hakutottumuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Nämä suositukset toimivat osana ostopäätöstä. Nuorten keskuudessa some toimii myös perinteisen hakukoneen tapaan, joten sisältöjen optimointi avainsanojen perusteella on tärkeää.
User-Generated Content (UGC) ja vaikuttajamarkkinointi
UGC ja vaikuttajamarkkinointi voivat merkittävästi parantaa brändin näkyvyyttä sekä sosiaalisessa mediassa että hakutuloksissa. UGC on itse asiassa yksi tärkeimmistä tekijöistä sosiaalisen median ja hakukoneoptimoinnin (SEO) yhdistämisessä. Kun kuluttajat jakavat kokemuksiaan ja suosituksiaan brändistä, tämä lisää brändin luotettavuutta ja nostaa sen arvoa eri kanavien hakutuloksissa.
Esimerkki: Kuvitellaan, että kuluttaja, joka kärsii kuivasta ihosta, kysyy ChatGPT:ltä, mitkä tuotteet auttaisivat luomaan paremman pohjan meikille. ChatGPT voi suositella tiettyjä tuotteita kuivalle iholle, mutta ennen ostoa käyttäjä saattaa siirtyä TikTokiin katsomaan aitoja käyttäjäkokemuksia tai Googleen etsimään tuotearvosteluja. Tässä vaiheessa hakusanat muuttuvat tarkemmiksi, kuten “meikkivoide x kuivalle iholle kokemuksia” tai “hyaluronihappoa sisältävät voiteet”. Tällöin brändin näkyvyys ja optimointi eri kanavissa ratkaisee, päätyykö asiakas lopulta heidän asiakkaakseen.

Kosmetiikkabrändin kannattaakin varmistaa, että tuotteen ainesosat ja niiden vaikutukset on esitetty selkeästi ja strukturoituna verkkosivulla. Lisäksi vaikuttajayhteistyöt on optimoitava niin, että käytettävät avainsanat vastaavat kuluttajien hakutottumuksia ja niitä etsitään erityisesti Googlessa tai sosiaalisessa mediassa.

Asiakaspalvelu osana markkinointia ja brändiä
Brändin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, joka ei perustu pelkästään hakutuloksiin, vaan myös asiakaskokemukseen, asiakaspalveluun ja asiakasuskollisuuteen. Hyvä asiakaskokemus voi erottua kilpailijoista, ja se luo pitkäaikaisia suhteita. Siksi myös asiakaspalvelun pitäisi olla osana markkinoinnin suunnittelua. Asiakaspalvelun tiimiltä saa myös hyviä ideoita sisältöihin.
Yhteisöt
Asiakaspalvelun lisäksi erilaiset yhteisöt ja keskustelupalstat ovat nousseet aikaisempaa merkittävimmiksi. Googlen yhteistyö mm. Redditin kanssa nostaa sen usein ensimmäiseksi hakutuloksissa. Tämän takia brändin on hyvä olla tietoinen miten käyttäjät puhuvat brändin ympärillä tuotteesta/palvelusta. Tätä tietoa on helppo kaivaa esiin vaikkapa käyttämällä Perplexityn Social-hakua.
Mittareiden muutokset
Muutokset hakukonemarkkinoinnin ympäristössä tarkoittavat myös muutoksia tavoitteiden ja mittareiden asettamisessa sekä tulosten analysoimisessa.
Hakukoneet tarjoavat yhä useammin vastaukset suoraan hakutulossivulla, jolloin käyttäjä ei enää välttämättä klikkaa verkkosivuille asti. Siksi perinteinen klikkipohjainen analytiikka ei enää riitä hakunäkyvyyden arviointiin.
Hakukäyttäytymisen hajautuessa eri alustoille myös konversioiden seuraaminen on muuttunut entistä haastavammaksi.
Perinteinen tapa mitata onnistumista esimerkiksi viimeisen klikin mallilla ei enää riitä. Asiakkaan ostopolku voi alkaa TikTokista, jatkua Google-haulla, päätyä brändin verkkosivustolle ja lopulta konversio voi tapahtua fyysisessä kivijalkakaupassa.
Attribuutiomallit ovatkin nousseet entistä suurempaan rooliin. Niiden avulla pyritään ymmärtämään, mitkä kosketuspisteet vaikuttavat asiakkaan ostopäätökseen ja millä painoarvolla.
Esimerkkejä mittareista, joita monikanavaisessa hakumaailmassa kannattaa seurata:
- Brändin tunnettuuden kasvua voi seurata esimerkiksi brändihakujen määrällä (kuinka moni hakee suoraan yrityksen nimellä Googlessa) sekä suoran verkkosivuliikenteen kehityksellä.
- Sosiaalisen median liikenne, sitoutuminen ja avustetut konversiot
- Rikkaiden hakutulosten kattavuus ja esiintyvyys (esim. Googlen ”People also ask” -osio tai AI-generoidut vastaukset)
- Referral-liikenne, kuinka paljon liikennettä tulee tekoälypalveluista ja kuinka hyvin se konvertoituu.
Yhteenveto: Brändi on tulevaisuuden hakukonenäkyvyyden ytimessä
Hakukonemarkkinointi ei ole kuolemassa, mutta se muuttuu merkittävästi. SEM:iä ei voi nykyään rajata pelkästään Googlen työkaluihin, vaan parhaat hakukonemarkkinoinnin strategiat ja suunnitelmat ottavat kokonaisvaltaisesti huomioon brändin sekä monikanavaisuuden.
Mitä yrityksesi voi tehdä jo tänään?
- Tuo eri markkinointitiimit useammin yhteen ja kehittäkää yhtenäinen strategia
- Varmista, että sivusto indeksoituu Bingissä
- Varmista, että sivustosi on näkyvillä rikkaissa tuloksissa ja lisää struktutroitua dataa erityisesti tuotesivuille
- Kun mietit hakukonenäkyvyyttä – mieti myös onko vastaavia sisältöjä muissa kanavissa
- Tarkista markkinoinnin KPIt
Ota meihin yhteyttä, mikäli haluat ymmärtää teidän yrityksen hakunäkyvyyden tilanteen.